De aanleiding om de stoltenberg aan te kopen was de verplaatsing van de bakkersoven, die in de voormalige bakkerij stond. De stenen bakkersoven moest verhuizen voor de bouwwerkzaamheden van het pand waarin deze was gevestigd. De verplaatsing van de 20 ton wegende bakkersoven was geen kleinigheid en vergde de nodige voorbereiding. Allereerst werd de schoorsteen afgebroken en de halve meter dikke zandlaag, die op de oven lag, werd verwijderd. Daarna werden ook de muren verwijderd, zodat de oven vrij kwam te staan. Vervolgens werden stalen profielen onder de buitenste funderingsranden geschoven en aan elkaar gelast. Daarna kon het hijsen beginnen en werd de oven door middel van een dieplader verplaatst. Van veeschuur tot bakkerijmuseum De oorspronkelijk stoltenberg dateert van begin 20ste eeuw, type 4 roeden met opbouw en werd gebruikt als schuur voor varkens, kippen en opslag van hooi. In 2009 werd subsidie verkregen om de schuur te restaureren en op 1 oktober 2009 begon bouwbedrijf Kappert aan de klus. Eerst werd alles gesloopt wat niet in de restauratie paste. De gebinten werden meegenomen en in de werkplaats weer op een lengte van 8 meter gemaakt. Eén gebint was zodanig slecht dat deze moest worden vervangen. Op locatie werden deze gebinten weer in elkaar gezet, en werden nieuwe muurplaten aangebracht. De kapconstructie werd in de werkplaats gemaakt en ter plaatse in elkaar gezet en via een kraan op de gebinten gehesen. Daarna werd het riet aangebracht en de buitenzijde verder afgewerkt.
Na deze restauratie werd in 2010 de stoltenberg ingericht als bakkerijmuseum. In het museum is een enthousiast team van vrijwillige warme bakkers, die uitleg en demonstraties geven voor de bezoekers. Ze kennen alle facetten van het ambachtelijke bakken met oude gereedschappen die werden gebruikt voor het bereiden van brood, roggebrood, koeken, speculaas en dergelijke. Ook is er een oude broodkar en bakkersfiets, voorzien van een grote broodmand, te zien. In de stoltenberg staat de oude bakkersoven die vanuit de oude bakkerij is verplaatst en nog met takkenbossen wordt gestookt. Een aantal van de vrijwillige warme bakkers hebben nog met een takkenbossenoven gewerkt. Zoals uit de foto links blijkt, geven ze ook graag ‘een lesje’ aan een klas met schoolkinderen. In het museum is naast de oven een gedeelte ingericht als nostalgisch bakkerswinkeltje met een oude toonbank en kassa. Openingstijden Het Bakkerijmuseum is van 1 april t/m 30 september op zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur geopend. Groepen vanaf 10 personen kunnen ook op afspraak het museum bezoeken. Zeker in combinatie met een bezoek aan de molen is dit een leuk cultureel uitje. In het nostalgisch bakkerswinkeltje worden streekproducten verkocht. Tevens kunt u hier genieten van een kopje koffie of thee met krentenwegge.